[04.04.2013] - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

  ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΑΤΑΚΗ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  Ημέρα βραβείων ήταν για τις Εκδόσεις Πατάκη η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Την Τετάρτη 2 Απριλίου, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα) βράβευσε δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη, στο πλαίσιο των ετήσιων Βραβείων του Κύκλου για τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2007. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης» στη Στοά του Βιβλίου.

  Συγκεκριμένα, το Βραβείο Βιβλίου Εφηβικής Ηλικίας απονεμήθηκε στη Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της Η σπηλιά της γοργόνας. Πρόκειται για την ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας έζησαν από κοντά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, έτσι όπως την αφηγήθηκε στην έφηβη ηρωίδα η προγιαγιά της.

  Επίσης, το ιδιαίτερο βιβλίο Η Μαύρη Λίμνη, το τελευταίο που η αγαπημένη μας Μελίνα Καρακώστα είχε δώσει στον εκδότη και κυκλοφόρησε λίγο μετά το θάνατό της, τιμήθηκε με τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για εφηβικό βιβλίο. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος της Αντρέας.

  Μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Λίτσα Ψαραύτη δήλωσε: «Ευχαριστώ την Επιτροπή που βράβευσε τη Σπηλιά της γοργόνας, τον αθλοθέτη του βραβείου, καθώς και τις Εκδόσεις Πατάκη που, για πολλοστή φορά, εμπιστεύτηκαν το έργο μου. Χαίρομαι γιατί κατάφερα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κρατάει τις μνήμες ζωντανές “για να μη ζήσει η πατρίδα μας άλλες καταστροφές και ξεριζωμούς”».

  Οι Εκδόσεις Πατάκη αισθάνονται υπερήφανες που εξέδωσαν τα δύο αυτά βιβλία.

  Επίσης, ανακοινώθηκε η ελληνική υποψηφιότητα για το Διεθνές Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Astrid Lindgren, το οποίο θεσπίστηκε το 2002 από τη σουηδική κυβέρνηση και απονέμεται κάθε χρόνο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η φετινή υποψήφια είναι η συγγραφέας μας Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, το πρώτο βιβλίο της οποίας εκδόθηκε το 1954 και έκτοτε ασχολείται κυρίως με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Από τα βιβλία της τα περισσότερα έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, ενώ το 1991 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Επίσης, το 1980 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών —Ίδρυμα Ουράνη— για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στην παιδική-εφηβική λογοτεχνία. Τα τελευταία βιβλία της που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι το Από τον Άργο στη Λάικα (2007) και το Ιστορίες μιας νύχτας (2007).