[26.04.2017] - Λέσχες Ανάγνωσης

   Λέσχες Ανάγνωσης
  Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης;
   
  Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάσουν από κοινού.
   
  Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται ουσιαστικά μια παρέα, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας.
   
  Μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορα λογοτεχνικά είδη (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο) ή να επιλέξετε μια συγκεκριμένη θεματολογία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις λέσχες που ασχολούνται με τη μαθηματική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη γαστρονομία. Όλα εξαρτώνται απ’ τα ενδιαφέροντα των μελών της. 

  Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προωθεί τον θεσμό της Λέσχης Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα. Από το 2006 έως σήμερα εξακολουθεί να προτείνει –μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες επαφής με ενδιαφερόμενους φορείς ή ιδιώτες βιβλιόφιλους- την εξάπλωση του θεσμού.
   
  Σ’ αυτή την προσπάθεια έγινε, αρχικά, μια παρουσίαση των Λεσχών Ανάγνωσης με τη συνδρομή 22 συγγραφέων σε διάφορες πόλεις της επικράτειας.
   
  Στη συνέχεια, με την εδραίωση της παρουσίας και σταθερής λειτουργίας τους, οι Λέσχες Ανάγνωσης έχουν δραστηριοποιηθεί σημαντικά στην πρόσκληση και παρουσίαση συγγραφέων με επιλογή των ίδιων των μελών τους. Με αυτή την πρακτική τονώνεται το ενδιαφέρον των συναντήσεων ενώ ταυτόχρονα οι συγγραφείς αποκτούν ένα βήμα προβολής του έργου τους.
   
  Τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργηθεί Λέσχες Ανάγνωσης και στην Κύπρο (Λευκωσία - Λεμεσό), οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του δικτύου λεσχών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
  Σε κάθε παρουσίαση πήραν μέρος δυο από τους ακόλουθους συγγραφείς (για να δείτε τα βιογραφικά και την εργογραφία τους, σε μορφή pdf, επιλέξτε το όνομά τους):
   
   
  Κώστας Ακρίβος        Νίκος Παναγιωτόπουλος
  Λένα Διβάνη                  Ηλίας Παπαμόσχος
  Απόστολος Δοξιάδης Θεόδωρος Παντούλας
  Τάκης Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Ραπτόπουλος
  Γιάννης Καισαρίδης         Βασίλης Ρούβαλης
  Ιωάννα Καρυστιάνη         Γιώργος Σκαμπαρδώνης
  Κώστας Κατσουλάρης Αλέξης Σταμάτης
  Κώστας Λάνταβος        Πέτρος Τατσόπουλος
  Αμάντα Μιχαλοπούλου Βασίλης Τσιαμπούσης
  Νίκος Μπακουνάκης Ευγενία Φακίνου
  Σοφία Νικολαΐδου         Κώστας Χατζηαντωνίου