[02.05.2011] - "Εφυγε" ο Ερνέστο Σάμπατο

  Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, "έφυγε" το Σάββατο ο κορυφαίος συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο, μία από τις λογοτεχνικές φωνές της Αργεντινής. Ο Σάμπατο άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Σάντος Λουγκάρες, στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες.

  "Είχε βρογχίτιδα εδώ και δεκαπέντε ημέρες και στην ηλικία του αυτό είναι τρομερό", δήλωσε η σύζυγός του Ελβίρα Γκονζάλες Φράγκα, επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου του. Ο Σάμπατο επρόκειτο να τιμηθεί χθες στην Εκθεση Βιβλίου που οργανώνεται στο Μπουένος Αϊρες.
  Γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1911 στη μικρή πόλη Ρόχας στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή, έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, "Το Τούνελ", το 1948, το οποίο οι Καμί και Γκριν το εξύμνησαν. Πρόκειται για την εξομολόγηση του ζωγράφου Χουάν Πάμπλο Καστέλ, ο οποίος έχει δολοφονήσει τη μοναδική γυναίκα που μπορούσε να τον κατανοήσει.

  Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Θερβάντες, την υψηλότερη διάκριση για συγγραφικό έργο στην ισπανική γλώσσα. Την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν, ζήτησε από τον Σάμπατο να προεδρεύσει της Εθνικής Επιτροπής για την Εξαφάνιση Προσώπων, η οποία διερεύνησε την τύχη όσων εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Βρώμικου Πολέμου τη δεκαετία του 1970. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας εκδόθηκαν το 1984 υπό τον τίτλο "Ποτέ Ξανά".

  Στις 26 Ιανουαρίου 2006, ο Ερνέστο Σάμπατο ένωσε τη φωνή του με αυτές άλλων διεθνών προσωπικοτήτων, όπως του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, του Μάριο Μπενεντέτι, του Πάμπλο Μιλανές και άλλων, ζητώντας την αυτοκυριαρχία του Πουέρτο Ρίκο και τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού και της μη ένωσής του με τις ΗΠΑ. Το 1979 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, όπου το βιβλίο του "Αββαδών ο εξολοθρευτής" είχε ανακηρυχθεί καλύτερο ξενόγλωσσο μυθιστόρημα.

  Κυριότερα έργα του είναι τα "Τούνελ", "Ανθρωποι και γρανάζια", "Μια πολύπλοκη ύπαρξη", "Ο συγγραφέας και η καταστροφή", "Περί ηρώων και τάφων" και "Ετεροδοξία".