Μπαλωμένου, Χρυσάνθη Κ. Η Χρυσάνθη Μπαλωμένου είναι Πολιτικός Επιστήμων, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Μ.Sc.) και είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Είναι Μελετήτρια Μάρκετινγκ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ασχολείται με θέματα ανάπτυξης δικτύου και προώθησης πωλήσεων.
    Διδάσκει, υπό την ιδιότητα της Καθηγήτριας-Συμβούλου, θέματα που άπτονται του αντικειμένου "Τραπεζικό Περιβάλλον", στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Τραπεζική" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.).
    Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων, έχει συμμετάσχει, ως εισηγήτρια, σε πολλά διεθνή και εθνικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει έργο σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, σε θέματα σχετικά με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των Διαρθρωτικών της Ταμείων και Χρηματοπιστωτικών Οργάνων της, τον συντονισμό των Οργάνων άσκησης Περιφερειακής Πολιτικής σε ευρωπαϊκό-εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και με την διευκόλυνση πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Τραπεζικό Σύστημα, μέσω του θεσμού των Εταιρειών Αμοιβαίων Εγγυήσεων και Ταμείου Εγγυοδοσίας.
    Οι αλλαγές του οικονομικού γίγνεσθαι, που λαμβάνουν χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένεκα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), συντελούν στη διαμόρφωση ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, λόγω της σύγκλισης των οικονομιών των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη εκείνων του Ευρωσυστήματος. Κατά συνέπεια, η εν λόγω οικονομική συγκυρία έχει επιφέρει αλλαγές και στις εν γένει οικονομικές συνθήκες της Χώρας μας, δημιουργώντας μεν πολλαπλά οφέλη για τις Τράπεζες αλλά ταυτόχρονα και αύξηση του ανταγωνισμού στην τραπεζική αγορά, η οποία εντείνεται έτι περαιτέρω από την απελευθέρωση του Τραπεζικού Συοτήματος. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η συμβολή του Τραπεζικού Συστήματος στην στήριξη και ανάπτυξη της Οικονομίας είναι ουσιαστική και αδιαμφισβήτητος.
    Το βιβλίο αυτό, βασιζόμενο στα ανωτέρω πλαίσια, έχει ως κύρια αποστολή την, ανά κατηγορία πιστωτικών ιδρυμάτων, εξέταση του Ελληνικού Τραπεζικού Συοτήματος, παρουσιάζοντας τις διαδικασίες που αυτά εφαρμόζουν κατά την αξιολόγηση και έγκριση επενδυτικών σχεδίων, εστιάζοντας στην επίδραση τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, στοχεύει να συμβάλλει στην καλύτερη γνώση των Ελληνικών Τραπεζικών και Ειδικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και στην ανάδειξη της σπουδαιότητας των χρηματοδοτήσεων τους και των, σε αυτές περιλαμβανομένων, διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, για την εν γένει Ανάπτυξη της Χώρας και δη για την Περιφερειακή της Ανάπτυξη.