Ελευθεριάδης, Ελευθέριος Ε. Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στο χωριό Λαραχανή της Ματσούκας του Πόντου, το έτος 1910.
    Το 1923 η εξαμελής οικογένεια με αρχηγό τον 12 Λευτέρη μπαίνει στο "καράβι της ελπίδας" για σωτηρία, αλλά καταλήγει στα μπουντρούμια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα οποία οι Τούρκοι είχαν ονομάσει "καραντίνα". Εκεί χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη, για περιορισμό και θεραπεία των επιδημικών ασθενειών που εμφανίστηκαν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο καράβι, εξολοθρεύεται η οικογένειά του και μοναδικός επιζών, βρίσκει τον τρόπο να αποδράσει και να βρεθεί ελεύθερος περιπλανώμενος στους δρόμους της πόλης της Χάλκης.
    Φιλάνθρωπα χέρια των συμμαζεύουν και γίνεται τρόφιμος του Ορφανοτροφείου στη νήσο Πρίγκηπο, μέχρι το 1925, οπότε με άλλους ανταλλάξιμους πρόσφυγες μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με πρώτο σταθμό, την καραντίνα στο Καραμπουρνάκι.
    Καταλήγει στο Ορφανοτροφείο Γρεβενών, όπου παρακολουθεί το εκεί γυμνάσιο και αποφοιτά απ' αυτό με το Πρώτο Βραβείο Επιμέλειας και Χρηστότητας που του επιδίδεται από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.
    Το 1939 αποφοιτά από το τμήμα Μαθηματικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1940 με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού παίρνει μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο στην Αλβανία. Για την ανδρεία του τιμήθηκε με πολεμικό σταυρό.
    Το 1952 εκλέγεται βουλευτής Κατερίνης με το κόμμα του Νικολάου Πλαστήρα. Επανεκλέγεται βουλευτής Κατερίνης το 1974 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
    Τα ενδιαφέροντά του είναι ποικίλα, και πλούσια η δραστηριότητά του στους διάφορους τομείς ενασχόλησής του:
    -Διπλωματούχος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
    -Γενικός Διευθυντής των Σχολών Ιατρικών Επαγγελμάτων "Ο Γαληνός", στη Θεσσαλονίκη.
    -Εκδότης και διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ο Θαρραλέος" στην Κατερίνη.
    -Εκδότης της στρατιωτικής εφημερίδας "Η φωνή του Εθνοφρουρού" του 71 τάγματος Εθνοφρουράς.
    -Διευθυντής του Ι.Κ.Α. Κατερίνης κατά την ίδρυσή του.
    -Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.
    -Στενός συνεργάτης του αείμνηστου Φίλωνα Κτενίδη και από τα ιδρυτικά στελέχη του Ιερού Πανελλήνιου Ιδρύματος της Παναγιάς της Σουμελά, στο Δ.Σ. του οποίου μετείχε ενεργά μέχρι το 1987.
    -Πρώτος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντιακών Σωματείων (Π.Ε.Π.Σ.). Τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της το 1987.
    Πολυγραφότατος ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης, ασχολήθηκε με τη λαογραφία και με το θέατρο. Έγραψε θεατρικά έργα στη Ποντιακή διάλεκτο και στη δημοτική.
    Πέθανε το 1979.