Ζακυθηνός, Αλέξης Δ. Ο Αλέξης Ζακυθηνός γεννήθηκε το 1934 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και χάθηκε απρόσμενα στις 16 Αυγούστου 1992.
    Γιος του Ιστορικού, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού Διονυσίου Ζακυθηνού, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάσθηκε ως δημοσιογράφος - συνεργάτης της Ραδιοφωνίας.
    Το 1960 διορίσθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στον Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών και καθ' όλη την σταδιοδρομία του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των μορφωτικών σχέσεων αλλά και την προβολή των ελληνικών πολιτιστικών αξιών στο εξωτερικό όπου υπηρέτησε υπό διάφορες ιδιότητες στις Η.Π.Α., την Λιβύη και την Γερμανία και ως πρέσβης στο Καμερούν, την Αργεντινή, την Βραζιλία και τέλος με έδρα το Παρίσι, στην Ουνέσκο.
    Οργάνωσε έκθεση ελληνικής χαρακτικής στο Καμερούν, την έκδοση δύο ποιητικών ανθολογιών σύγχρονης ελληνικής ποίησης στα πορτογαλικά και στα γαλλικά, καθώς και την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο Παρίσι.
    Καταξιωμένος ποιητής, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με εννέα συνολικά εκδόσεις ποιητικών βιβλίων από τα οποία τρία μεταφράσθηκαν και εκδόθηκαν στα ισπανικά, πορτογαλικά και γαλλικά. Μεμονωμένα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά ή ξένα περιοδικά και ανθολογίες μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρουμανικά.
    Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από σημαντικούς έλληνες και ξένους συνθέτες, όπως οι Γ. Σισιλιάνος, Α. Κουνάδης, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Τερζάκης, Δ. Νικολάου, Β. Φιδετζής, Μ. Σφακιανάκη, Χ. Ξανθουδάκης, Γ. Τσιλίκας, Cl. Santoro και L. Mucillo.
    Το 1986 στην Βραζιλία οργάνωσε την παραγωγή ενός δίσκου Μακράς Διαρκείας (LP) από την εταιρεία Nova Copacabana με έργα μουσικής δωματίου των Γ. Σισιλιάνου, Α. Κουνάδη και Γ. Α. Παπαϊωάννου.
    Με δική του επίσης πρωτοβουλία και οργανωτική ευθύνη παρήχθησαν και κυκλοφόρησαν, μετά τον θάνατό του, από την εταιρεία "Λύρα" δύο σημαντικοί δίσκοι ακτίνας με έργα ελλήνων συνθετών της διασποράς ο ένας και ο άλλος με το πρόγραμμα της συναυλίας της Κ.Ο.Α. στο Παρίσι (έργα Ι. Ξενάκη, Α. Ευαγγελάτου και Μ. Θεοδωράκη).
    Λάτρης και βαθύς γνώστης της ελληνικής μουσικής επιμελήθηκε και εξέδωσε, ιδίοις αναλώμασι, δύο φορές στην αγγλική γλώσσα την "Δισκογραφία της Ελληνικής Κλασσικής Μουσικής" α΄ έκδοση Μπουένος Άιρες 1984, β΄ έκδοση Βραζιλία 1987.