Ελευθερίου, Ξένια (Πολυξένη) H Ξένια Ελευθερίου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1987. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Έλαβε με άριστα στο ίδιο Τμήμα του Α.Π.Θ. μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Διδακτική Μεθοδολογία. Για την μεταπτυχιακή της έρευνα με τίτλο: "Η δημόσια ιστορία ως συγκρουσιακό θέμα: Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων στο διαδίκτυο" έλαβε το 2019 την Υποτροφία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, "Αλμπέρτος Ναρ".
    Από την άνοιξη του 2018 συνεργάζεται με τον Έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ευάγγελο Χεκίμογλου, για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Οργανώνει διδακτικά σενάρια των θεμάτων της τοπικής ιστορίας που παρουσιάζονται στους εκπαιδευτικούς. Το 2018 οργάνωσε και παρουσίασε επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στον ιστορικό Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. "Φιλόλογος" με τον τίτλο: "Διδάσκοντας τοπική ιστορία. Η Θεσσαλονίκη στο Μεγάλο Πόλεμο: βιώνοντας την εκατονταετηρίδα". Στον "Φιλόλογο" έχει πραγματοποιήσει ομιλίες παρουσιάζοντας ταινίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιστορικές πηγές και να αξιοποιηθούν παιδαγωγικά (π.χ. "Η θυσία του Κόρτσακ" του Andrzej Wajda). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια με εργασίες που αφορούσαν κυρίως τη διδακτική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας, την εξέταση της δημόσιας ιστορίας του τραυματικού θέματος του Ολοκαυτώματος, τον αντισημιτισμό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, την εβραϊκή ιστορία. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικούς τόμους συνεδρίων, σε επιστημονικά περιοδικά, όπως και σε εφημερίδες με αφορμή βιβλιοκριτικές. Για τρία ακαδημαϊκά έτη ήταν υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο μάθημα της "Διδακτικής Μεθοδολογίας του μαθήματος της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση", με διδάσκοντα τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Δημήτρη Κ. Μαυροσκούφη.
    Λήψη με άριστα του διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. το 2022 με τίτλο διατριβής: "Η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στο ελληνικό σχολείο και η θέση του στη δημόσια ιστορία" με επιβλέποντα τον τέως Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., Ομότιμο Καθηγητή, Δημήτρη Κ. Μαυροσκούφη.

    (Πηγή: "Ξένια Ελευθερίου", 2022)