Γεύσεις της λακωνικής γης

Από τον μέλανα ζωμό στο σύγκλινο Τύπος: Βιβλίο
Συγγραφέας:
Φωτογράφος: Καλαγάνη, Άννα
Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη
- Χρονολογία Έκδοσης: Μαΐος 2015
- Σελίδες: 224
- ISBN-13: 978-960-16-4852-1
- Διαθεσιμότητα: **Αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε 2-4 ημέρες και εφόσον υπάρχει στον εκδότη
αρχική τιμή: 16.52 € τιμή βιβλιοχώρας: 14.87  
Η σπανιότητα των υλικών και η δυσκολία συντήρησης των τροφών οδήγησε τους Λάκωνες στο να παστώνουν το κρέας, τα κυνήγια, τα ψαρικά, και να ξεραίνουν τα άγρια χόρτα. Στην περιοχή δεν συναντάμε τουρσιά, εκτός από μικρές πράσινες πιπεριές (πιπεράδες) και κάππαρη. Τα μπαχαρικά τους είναι η κανέλα, το γαρίφαλο, το πιπέρι και το κύμινο, ενώ τα μυρωδικά είναι το πορτοκάλι, ο δυόσμος, ο μάραθος, το σέλινο και ο μαϊντανός. Το ελαιόλαδο, που είναι το κύριο λίπος της λακωνικής κουζίνας, η μεγάλη κατανάλωση σε όσπρια, λαχανικά, ψάρια και η περιορισμένη κατανάλωση σε κρέας, με μεγαλύτερη προτίμηση στο χοιρινό, μετά στο αρνί και στο κατσίκι και τελευταία στο βοδινό, είναι τα κύρια στοιχεία της διατροφής των Λακώνων. Ξεκινώντας από αυτά που συνήθιζαν να μαγειρεύουν οι παλιοί και που απηχούν τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, και καταλήγοντας στις συνταγές που μαγειρεύουν οι σύγχρονοι Λάκωνες, με βάση τις επιρροές που δέχτηκαν στα χρόνια που πέρασαν, η Μαρία Καράμπελα επιχειρεί στο βιβλίο αυτό ένα γευστικό οδοιπορικό στον τόπο και στον χρόνο.
ISBN13: 978-960-16-4852-1
Συγγραφέας: Καράμπελα, Μαρία
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Χρονολογία Έκδοσης: Μαΐος 2015
Σελίδες: 224
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα: 22χ17
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Βάρος: 610 γραμμάρια
Είδος: Βιβλίο
Σειρά: Μαγειρική