Πλάτανος, Γρηγόρης Ο Γρηγόρης Πλάτανος γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Άκρη Ελασσόνας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από πολύ μικρός έμεινε ορφανός. Σε ηλικία δυο χρονών πέθανε ο πατέρας τους που είχε επιστρέψει άρρωστος από τον Μικρασιατικό πόλεμο και το 1933, όταν ήταν σε ηλικία 12 χρονών, πεθαίνει και η μητέρα του. Κι έτσι από μικρό παιδί γνώρισε τη φτώχια και την ανέχεια και μπήκε στη βιοπάλη της ζωής ξενοδουλεύοντας για ένα κομμάτι ψωμί. Μεγαλώνοντας ήρθε σε επαφή με προοδευτικούς ανθρώπους της περιοχής. Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1941 έκανε τα χαρτιά του να πάει εθελοντής στο μέτωπο να πολεμήσει τους Ιταλούς εισβολείς, αλλά τον απέρριψαν λόγω ηλικίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών. Ιδιαίτερα πρωτοστάτησε στην οργάνωση της νεολαίας του χωριού του και των χωριών της γύρω περιοχής.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας διώχτηκε από τις αστυνομικές αρχές για την αντιστασιακή του δράση και αναγκάστηκε να βγει αντάρτης στο βουνό στο Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας).
Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 1949 βρέθηκε, όπως και πολλοί άλλοι μαχητές, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις. Το 1958 αντάμωσε με την οικογένειά του, τη σύζυγο του Βασιλική και την κόρη του Μαρία που είχαν μείνει στην Ελλάδα λόγω εμφυλίου πολέμου. Στην ξενιτιά απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννη. Ζούσαν πάντα με τη νοσταλγία της επιστροφής στην Ελλάδα.
Επαναπατρίστηκε το 1976. Από το 1985 είναι συνταξιούχος.

Ταξινόμηση βάση
Αρ. βιβλίων ανά σελίδα
(σύνολο:1)
Με τους αντάρτες στα βουνά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας (1946-1949) ISBN-13: 978-960-8318-16-8 Εκδότης: Διαθεσιμότητα: ** Αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε 2-4 ημέρες και εφόσον υπάρχει στον εκδότη αρχική τιμή: 18.77 τιμή βιβλιοχώρας: 16.89