Ιωαννίδου, Νικολία Η Νικολία Ιωαννίδου είναι αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ, Δρ Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Aρχιτεκτονικής της Βενετίας (IUAV, 1998), κάτοχος M.Sc. στη μελέτη και αναστήλωση μνημείων του Πανεπιστημίου Ρώμης (La Sapienza, 1986). Από το 1975 εργάζεται ως αρχιτέκτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1975-1989 στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και από το 1989 μέχρι σήμερα στην Αθήνα, στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Έχει εργαστεί στη ΣΤ3 Τεχνική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών (1995-1997) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (2000-2001).
Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ιστορικών ερευνών και μελετών για την αποκατάσταση διακεκριμένων έργων αρχιτεκτονικής διάφορων ιστορικών περιόδων και τόπων. Ως αρχιτέκτων του Υπουργείου Εξωτερικών συνέταξε προτάσεις αποκατάστασης συνυφασμένες τόσο με τη χρήση όσο και με την ιστορικότητα των κτιρίων των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό (Ερεβάν, Σόφια, Σκόπια, Πράγα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Βέρνη).
Από τις μελέτες της αποκατάστασης, πολλές πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες βραβεύθηκαν. Έχει συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση, σε ελληνικά και ξένα συνέδρια. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια επιμόρφωσης, με υποτροφία (Unesco-Iccrom, Cisa- Κέντρο Αρχιτεκτονικής Andrea Palladio της Vicenza, Sprecomach).
Συμμετείχε με διδασκαλία και διαλέξεις σχετικά με τη Θεωρία, την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και την αποκατάσταση μνημείων σε σεμινάρια και σειρές μαθημάτων.
Το 2003 της απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο από την Ι. Μονή Διονυσίου στον Όλυμπο για την προσφορά της στο αναστηλωτικό έργο της ιστορικής μονής. Το 2002 απονεμήθηκε στην αντίστοιχη ομάδα μελέτης για την αναστήλωση του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα Θεσσαλονίκης, τιμητική διάκριση από την Europa Nostra, όπου ήταν υπεύθυνη μελέτης και αναστήλωσης. Το 1996 η πρόταση αποκατάστασης του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας διακρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. (Ενετική Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και Ελληνική παρουσία στη Βενετία την εποχή του Μπαρόκ- Πρόγραμμα Raffaello).
Το 1986, οι αναστηλωτικές εργασίες του Λευκού Πύργου και οι εργασίες μετατροπής του σε Μουσείο της πόλης, έργο στο οποίο μετείχε με την ομάδα μελέτης και επίβλεψης, διακρίθηκε με αργυρό μετάλλιο από την Europa Nostra.
Έχει διακριθεί για την κοινωνική και πολιτιστική της συμμετοχή σε συλλογικά όργανα.
Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει πολλές πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Ταξινόμηση βάση
Αρ. βιβλίων ανά σελίδα
(σύνολο:1)
Η ταυτότητα της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία (14ος-16ος αιώνας) ISBN-13: 978-960-8369-62-7 Εκδότης: Διαθεσιμότητα: ** Αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε 2-4 ημέρες και εφόσον υπάρχει στον εκδότη αρχική τιμή: 24.88 τιμή βιβλιοχώρας: 22.39