Ιωάννου Ζωναρά Λεξικόν

Συγγραφέας:
Εκδόσεις: Δίαυλος
- Χρονολογία Έκδοσης: 2014
- Σελίδες: 216
- ISBN-13: 9789605313227
- Διαθεσιμότητα: **Αποστέλλεται κατόπιν παραγγελίας σε 2-4 ημέρες και εφόσον υπάρχει στον εκδότη
αρχική τιμή: 11.66 € τιμή βιβλιοχώρας: 10.49  
Η παρούσα έκδοση δεν αποσκοπεί στο να δώσει το σύνολο των λέξεων του δίτομου, 2.160 σελίδων, έργου του Ιωάννου Ζωναρά: Συναγωγή Λέξεων, συλλεγείσα εκ διαφόρων βιβλίων παλαιάς τε φημί γραφής και της νέας και αυτής δήπου της θύραθεν.
Περιλαμβάνει μέρος των λημμάτων του λεξικού, αλλά και λήμματα από προγενέστερα αυτού λεξικά. Δεν επιχειρεί να δώσει την εκτατική ερμηνεία τους, αλλά φιλοδοξεί να καταστήσει το μέγιστο ποσοστό αυτής της ύλης γνωστό και παράλληλα να κοινοποιήσει "ευγενέστατες και απαλόψυχες λέξεις και εκφράσεις" στον νεοελληνικό κόσμο.
Η ετυμολόγηση και η ερμηνεία των λέξεων απηχούν φιλολογικές απόψεις του 11ου - 12ου μ.Χ. αιώνα και η ανάγνωσή τους σήμερα οδηγεί σε άμεση διαπίστωση ακούσιων ή εκούσιων παρερμηνειών και στρεβλώσεων που συντελέστηκαν σε μετέπειτα αιώνες.
Ο συγγραφέας υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού. Αργότερα αποσύρθηκε από τα αξιώματά του και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής συγγράφοντας βιβλία.
Το ανά χείρας λεξικό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα στο είδος του, διότι λαμβάνει υπ' όψιν όλα τα προηγούμενα λεξικά και διότι ετυμολογεί και ερμηνεύει τις λέξεις με τρόπο σαφή και πειστικό, σε λαϊκή γλώσσα της εποχής του, ενώ δίνει αυτό το υλικό με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χρηστικό σε όσους μελετούν αρχαιοέλληνες συγγραφείς ή τη χριστιανική γραμματολογία. Το παρόν ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην κατεύθυνση της κατανόησης και χρήσης της διαχρονικής ελληνικής ως μίας και ενιαίας γλώσσας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ISBN13: 9789605313227
Συγγραφέας: Έξαρχος, Γιάννης
Εκδότης: Δίαυλος
Χρονολογία Έκδοσης: 2014
Σελίδες: 216
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί